Інноваційна компетентність майбутнього вчителя математики в контексті модернізації змісту загальної середньої освіти - Скоролітня, Аліна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційна робота присвячена формуванню інноваційної компетентності майбутніх учителів математики в умовах модернізації освіти. Обґрунтовано її значення для реалізації концепції «Нова українська школа» та визначено ключові структурні компоненти: когнітивний, мотиваційний, діяльнісний та рефлексивний. Проведено емпіричне дослідження рівня сформованості інноваційної компетентності серед студентів і молодих учителів, а також розроблено структурно-функціональну модель її формування, що базується на компетентнісному, діяльнісному та особистісно-орієнтованому підходах. Обґрунтовано педагогічні умови ефективної підготовки майбутніх учителів математики, зокрема цифровізацію освітнього процесу, орієнтацію на професійне самозростання та практико-орієнтовану підготовку.
Keywords: компетентність; компетентнісний підхід; професійні компетентності вчителя (педагога); інноваційна компетентність; педагогічна освіта; підготовка вчителя математики; загальна середня освіта; математична освіта; освітнє середовище; педагогічні умови організації освітнього процесу в ЗВО; персоналізація освітнього процесу; цифровізація освіти; інтерактивні методи навчання; інформаційно-комунікаційні технології