РОЛЬ ПОВЕДІНКОВИХ ФІНАНСІВ У КОЛИВАННЯХ ФОНДОВИХ ІНДЕКСІВ: ЕМОЦІЇ ПРОТИ РАЦІОНАЛЬНОСТІ - Грубляк, Оксана Михайлівна; Олексин, Артур Григорович (Scientific Journal of Yuriy Fedkovich Chernivtsi National University Economics, 2024)
У статті досліджено вплив поведінкових фінансів на формування та коливання фондових індексів, зокрема у контексті суперечності між емоційною та раціональною моделями прийняття рішень. Розкрито суть ключових психологічних упереджень, таких як ефект стадності, надмірна впевненість, якірне мислення, страх втрат тощо, що проявляються у поведінці інвесторів. На основі аналізу гіпотези ефективного ринку встановлено її обмеження в умовах реального інвестування. Проведено аналіз динаміки українських фондових індексів UX та PFTS у 2020 – 2023 роках як приклад впливу психологічних факторів на волатильність ринку. Визначено роль поведінкових чинників у виникненні спекулятивних хвиль, короткострокових коливань та надмірної реакції на інформаційні сигнали. Зроблено висновок про необхідність інтеграції підходів поведінкової економіки в інвестиційне моделювання та ухвалення рішень.
Keywords: фондовий ринок, фондовий індекс, поведінкові фінанси, когнітивні упередження, поведінка інвестора, гіпотеза ефективного ринку, ринкова волатильність, фінансове рішення