Самоменеджмент навчальний посібник 2-ге видання - Антохов, Андрій; Клевчік, Леонід (My University, 2025)
Самоменеджмент (self-management) - це наука про самоврядування і самоорганізацію людини, управління його ресурсами, тобто вміння - знаходити, розвивати, зберігати, раціонально використовувати свій час і бути при цьому успішною людиною. Предметом самоменеджменту є процес цілеспрямованого і послідовного управління діяльністю людини як індивіда, суб'єкта, особистості, а також методологічні підходи до управління часом, організацією праці, самомотивацією і професійним ростом. Об'єктом самоменеджменту є людина як складна система, яка постійно знаходиться в процесі досягнення цілей і виявлення особистісних цінностей. Вивчаючи даний курс, необхідно вміти: - застосовувати методику по цілепокладанню і використовувати головні напрямки самоменджменту; - планувати робочий час менеджера; - організувати своє робоче місце; - розвивати професійні якості у підлеглих; - організувати і проводити наради, збори, ділові переговори, презентації; - прийняти і реалізувати управлінське рішення; - опанувати систему ділової документації. Курс «Самоменеджмент» тісно пов'язаний з навчальними дисциплінами: «Основи менеджменту», «Менеджмент», «Організація праці менеджера», «Управління персоналом», «Управління змінами», «Теорія організації», «Інноваційний менеджмент», «Операційний менеджмент», «Інформаційний менеджмент», «Психологія», «Соціологія» та ін. Зазначені курси забезпечують практичну спрямованість в системі навчання і майбутньої діяльності менеджера.
Keywords: Самоменеджмент; Менеджмент; Управління; організація діяльності менеджера; самовдосконалення; самомотивування