Дослідження планових деформацій русла річки Сірет (за період від 1860-х до сьогодення) - Майстер, Віталій Ярославович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У магістерській роботі розглядаються методи цифрової ідентифікації планових деформацій русла річки Сірет у транскордонному регіоні України та Румунії. Використовуючи космічні знімки місії Landsat 4-5 та 8-9, а також оцифровані історичні карти, було створено покрокову методику аналізу просторово-часових змін водних об’єктів. Основна увага приділялася геоприв’язці картографічних матеріалів, визначенню зон інтенсивних змін руслових структур, створенню багатошарових цифрових карт і векторних моделей. Розроблена методика є універсальною і може бути адаптована для інших річкових систем. Практичне значення роботи полягає у можливості її використання для оцінки планових змін русла річки, розробки рекомендацій з управління водними ресурсами та покращення екологічного стану басейнів річок.
Research of planned riverbed deformations on the Siret river (from the 1860s to the present)
Keywords: планові деформації русла; QGIS; ArcGIS; ОДРЗ; БСР