Інвестиції: поняття та правова характеристика - Анатійчук/Anatiichuk, Вікторія/Viktoriia (Збірник наукових статей. Івано-Франківськ : ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», 2021)
Стаття враховує актуальні сфери суспільних відносин в сучасних умовах, адже усі стратегічні напрями політики держав світу зосереджені на питаннях інвестицій та активізацію залучення їх у економіку. Автором у статті наголо шено, що уваги науковців потребують не лише питання щодо правових форм інвестування, але й правова сутноіть інвестиції, її правових характеристик, пра вових класифікацій та її змісту. Перераховані аспекти саме правового розуміння інвестицій, як видається, впливають на особливості регулювання інвестиційних відносин загалом. Проведений у статті аналіз чинного законодавства свідчить про плюраліс тичний підхід щодо трактування змісту поняття інвестицій. Автор підтримує існуючу у науці критику визначення інвестицій через термін «цінності» та при єднується до тверджень про необхідність визначення інвестицій через об’єкти цивільних правовідносин. При цьому, варто враховувати те, що інвестиціями може виступати невичерпний перелік об’єктів цивільних прав, поміж яких як майнові, так і немайнові блага. Розглядаючи особливості інвестицій в сучасних умовах, автор підкреслює тенденції до застосування в якості інвестицій не лише грошових коштів, але й інших об’єктів правовідносин, як-от, майнових прав. Щодо трактування приро ди майнових прав, то у роботі підтримано домінуючі у доктрині позиції щодо їх комплексної правової природи, яка може бути як речово-правова, так і зобов’я зально-правова. У статті підкреслюється тенденція до подальшого розширення переліку майнових і немайнових благ, які можуть виступати в якості інвестицій. Зокрема, автором не заперечується можливість виступу в якості таких і криптовалюти, ділової репутації тощо.