Спільні матеріальні принципи сучасних правових систем - Задорожна, Світлана (Приватне та публічне право, 2020)
Стаття присвячена проблемі аналізу доктринальних та нормативних джерел про основні принципи права, як рівність, добросовісність, справедливість, які знайшли своє закріплення в якості спільних принципів визнаних сучасними правовими системами норм міжнародного права та отримують своє тлумачення у ряді інших спільних принципів національних правових систем, а саме: принцип справедливості у неприпустимості свавілля при тлумаченні закону правозастосовувачем, визначеність, ясність, недвозначність норми, принципі неприпустимості надання зворотної сили закону, що обмежує права громадян, принципі заборони надформалізму; принцип демократії у принципі правової держави, принципі розподілу влад; принцип верховенства права у принцип заборони безглуздого застосування права, загальнообов’язковості і регулюючому впливі загальних принципів права, принципі взаємності правової допомоги, принципі загальнообов'язковості норм права і пріоритету перед всіма іншими соціальними нормами, принципі несуперечності норм, що складають чинне право, і пріоритеті закону перед іншими нормативно-правовими актами.
Keywords: загальні принципи права, принцип верховенства права, принцип розумності, принцип справедливості, принцип справедливості, принцип демократизму, принцип верховенства (пріоритету) та гарантованості прав людини, принцип гуманізму, принцип юридичної рівності, принцип відповідальності.