До питання про видобуток кольорових металів у Середньому Подністров’ї в добу середньовіччя - Калініченко, Віталій; Пивоваров, Сергій; Ільків, Микола (Чернівці, Технодрук, 2018)
Під час археологічних досліджень решток наземної зрубної будівлі ХІІ - першої половини ХІІ ст. в с. Галиця на правобережжі Середнього Дністра (уроч. Труфанова Криниця) зібрано колекцію аморфних злитків кольорового металу. Завдяки спектральному аналізу встановлено, що це мідь із незначними домішками інших елементів: свинцю, фосфору, миш яку, сурми, нікелю й ін. Виявлений матеріал дозволяє порушити питання про місцеву металургію міді в княжу добу, в т.ч. на основі місцевої сировини. During archaeological research of the remains of a ground log-building built in the 12-th and first half of the 13-th centuries. in s. Galitsa on the right bank of the Middle Dniester (ur. Trufanova Krynitsa) is a collection of amorphous non-ferrous metal ingots. Thanks to spectral analysis, it was established that it is copper with minor impurities of other elements: lead, phosphorus, arsenic, antimony, nickel, etc. The material found allows us to raise the question of local copper metallurgy in the prince’s period, including based on local raw materials.
К вопросу о добыче цветных металлов в Среднем Поднестровье в средневековье
To question about production сolored metals in the Middle Dniester in the middle ages
Keywords: злитки металу; металургія міді; давньоруська культура; Галиця; літописний Кучелмин