ГІДРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ ЯВИЩА ТА СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА НИМИ У ШКОЛІ - (:unkn) unknown (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено поширення гідрометеорологічних явищ на території Чернівецької області, їх природу, механізми утворення та наслідки для довкілля і населення. Особлива увага приділяється методиці спостереження за цими явищами у шкільному курсі географії. Мета роботи полягає в обґрунтуванні важливості інтеграції знань про гідрометеорологічні процеси в освітній процес для формування екологічної свідомості та практичних навичок в учнів. У процесі дослідження застосовано статистичний аналіз, синоптико-кліматичні методи та просторово-часове узагальнення. Представлено аналіз кліматичних умов міста Чернівці та найпоширеніших гідрометеорологічних явищ у регіоні на основі даних метеоспостережень за 2019-2023 роки. Результатом роботи стала розробка інтегрованої методики спостережень, яку можна ефективно використовувати як у межах уроків географії, так і в позакласній роботі. Вперше систематизовано локальні дані та запропоновано навчально-практичну модель вивчення природних явищ для учнів середньої школи.