СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕФОРМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ (2011-2021 РР.) - Гешко, Мирослава Василівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Робота аналізує одну з найпроблемніших реформ, яка реалізується в сучасній Україні – реформу пенсійного забезпечення. Авторка розглядає поняття «пенсійна система», «пенсійна реформа», «солідарна система», «накопичувальна система» крізь призму економічних, правових, організаційних інститутів і норм, які повинні за певних умов матеріально забезпечувати мешканців (зазвичай літніх), а також виплачуючи їм пенсію. Простежено та здійснено аналіз напрямів реформування пенсійного забезпечення України з метою визначення оптимальних умов її функціонування та забезпечення кожного громадянина правом на достойну пенсію після досягненню певного віку. Інший важливий аспект дослідження проблеми – вивчення роботи органів Пенсійного фонду України щодо інформування та просвітницької роботи з населенням. Авторкою здійснено моніторинг думки клієнтів сервісних центрів Пенсійного фонду з метою з’ясування переваг та недоліків роботи цих органів На основі проведеного опитування зроблені відповідні рекомендації щодо оптимізації роботи. Загалом магістерська робота спрямована на рекомендації щодо вирішення основних стратегічних завдань, які стоять перед пенсійним забезпеченням на сучасному етапі.
Keywords: пенсійна система України