Синтаксичні особливості англомовного художнього дискурсу (на матеріалі роману Д. Мітчела Cloud Atlas) - Кривнюк, Юлія Андріївна (My University, 2023)
Одним із основних понять сучасної прагматичної лінгвістики та лінгвістики тексту, яке все ще немає єдиного пояснення серед науковців, є поняття дискурсу. Художній дискурс, як один із типів дискурсу, організовує мовленнєву діяльність, включаючи бачення автора, сприйняття читача і сам текст. Кожне речення тексту є певною синтаксичною конструкцією, за допомогою якої автор вміщує в реченні багатство, складність, усі відтінки думки і переживань та здійснює передачу інформації від мовця до слухача в процесі. Для надання окремим висловлюванням особливої виразності, підсилення емоційності та справлення враження на читача використовуються різновиди синтаксичних засобів виразності. Таким чином, метою даного дослідження є аналіз синтаксичних особливостей англомовного художнього дискурсу на прикладі роману Д. Мітчела «Хмарний атлас». Зокрема, основними завданнями роботи є аналіз використаних в романі структурних типів простих та складних речень, встановлення кількісного співвідношення використання структурних типів простих та складних речень, аналіз використаних автором синтаксичних засобів увиразнення та встановлення їхнього кількісного співвідношення. Дослідження складається із трьох частин. Частина І включає три розділи, в яких представлені теоретичні основи дослідження синтаксичних особливостей художнього дискурсу. У частині 2 представлений огляд використаних автором структурних типів простих та складних речень. У частині 3 представлений аналіз синтаксичних стилістичних засобів та прийомів, таких як: синтаксичні стилістичні засоби, що грунтуються на редукції вихідної моделі речення, синтактико-стилістичні виражальні засоби, засновані на експансії початкової моделі речення, синтаксичні стилістичні прийоми, що базуються на порушенні традиційного порядку слів та синтактико-стилістичні прийоми із транспозицією значення початкової синтаксичної структури. Роботу завершують загальні висновки дослідження.
Keywords: структурно-синтаксичні особливості, синтаксичні засоби увиразнення, художній дискурс, текст, висловлення