Психічний профіль особистісного адаптаційно – бойового потенціалу серед особового складу військовослужбовців - Татарин, Наталія Володимирівна (My University, 2023)
Події, які відбуваються на полі бою характеризуюься висоою інтенсивністю, напруженістю та швидкоплинністю. Тривале виконання військовослужбовцями службових обов’язків у складних, аверсивних обставинах може призводити до дезадаптації, зниження протидії організму, нервово – психічного перезавантаження та виникнення в них стійких негативних станів. Тому проблема особистісного адаптаційно – бойового потенціалу серед особового складу та формування психологічної готовності військовослужбовців до виконання завдань за призначенням є вкрай важливою, оскільки від такої готовності та особистої адаптації залежить ефективність службової діяльності військовослужбовців та їх особиста безпека. У ході теоретичного аналізу досліджуваної проблематики узагальнено наукові підходи до психічного профілю особистісного адаптаційно – бойового потенціалу серед особового складу військовослужбовців, розглянуто процес та періоди щодо успішного проходження військовослужбовцями процесу адаптації, а також зазначено чинники, що ускладнюють адаптацію військовослужбовців до службової діяльності у військах. Проведене емпіричне дослідження було спрямоване на виявлення стійкості до бойового стресу серед особового складу військовослужбовців. Доведено, що існують відмінності в особистісному адаптаційно – бройовому потенціалі військових. На основі отриманих результатів була розроблена форма роботи надання допомоги військовослужбовцям особового складу. Mental profile of personal adaptation and combat potential among military personnel. Qualification Events that occur on the battlefield are characterized by high intensity, tension and transience. Prolonged performance of service duties by military personnel in difficult, aversive circumstances can lead to maladjustment, reduced body resistance, neuropsychological reboot, and the emergence of persistent negative states. There fore, the problem of personal adaptation and combat potential among the personnel and the formation of psychological readiness of servicemen to perform assigned tasks is extremely important, since the effectiveness of service activities of servicemen and their personal safety depend on such readiness and personal adaptation. In the course of the theoretical analysis of the problem under study, the author summarizes combat scientific approaches to the mental profile of personal adaptation potential among military personnel, considers the process and periods of successful adaptation of military personnel, and also identifies factors that complicate the adaptation of military personnel to service in the army. The empirical study was aimed at identifying the resistance to combat stress among military personnel. It is proved that there are differences in the personal adaptation and combat potential of the military. Based on the results obtained, the form of work of providing assistance to military personnel was developed.