Лінгвістичні засоби створення напруги в романі британського автора С. Тертон “Сім смертей Евелін Гардкасл” - Близнюк, Галина Василівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Одним із важливих компонентів емоційного досвіду, який відіграє ключову роль у сприйнятті будь-якої історії, є напруга або саспенс. Історії різного характеру здатні викликати сильні емоційні переживання. Основною реакцією на розвиток сюжету в таких творах, як романи чи фільми, є напруга, яка ґрунтується на базових когнітивних процесах людини, зокрема на очікуванні, прогнозуванні та передчутті. Напруга є наростаючим почуттям зацікавлення та хвилювання, що охоплює читачів у процесі очікування кульмінації чи розв’язки подій у творі. Це відчуття невизначеності та тривоги щодо того, як розгортатимуться події. Автори досягають такого ефекту, формуючи у свідомості читачів питання, на які хочеться знайти відповіді. Таким чином, метою цієї роботи є аналіз лінгвістичних засобів створення напруги в романі британського автора С. Тертон «Сім смертей Евелін Гардкасл» та їх вплив на читача. Зокрема, основними завданнями роботи є аналіз та опис стилістичних, лексичних та синтаксичних засобів створення напруги. Дослідження складається з трьох розділів. Перший розділ досліджує теорію вивчення саспенсу в літературі і складається з п’яти підрозділів, у яких представлено основні підходи до вивчення саспенсу, його види та функції в літературі, а також механізми його створення. У другому розділі проаналізовано стилістичні засоби створення напруги. У третьому розділі представлено аналіз лексичних та синтаксичних засобів створення напруги. Роботу завершують загальні висновки дослідження.
Keywords: саспенс, напруга, стилістичні засоби створення напруги, лексичні засоби створення напруги, синтаксичні засоби створення напруги