Буковинська та діаспорна періодика кінця ХІХ — початку ХХ ст. і розвиток рекламного стилю української мови - Кавчак, Мар'яна Василівна (My University, 2023)
Кваліфікаційна робота присвячена аналізові української друкованої реклами, що публікувалися на сторінках українськомовної періодики від кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст. Результати дослідження доводять, що суспільна комунікація, яка в цей період існувала в галузі торговельноекономічних відносин, сприяла формуванню рекламного стилю як окремого функційного різновиду української мови. Рекламні тексти дають змогу дослідити специфічні риси західноукраїнського варіанта літературної мови, адже вони безпосередньо пов’язані з міською побутовою культурою та громадським життям. Дослідження виконане на унікальній джерельній базі української періодики, що включає видання української діаспори. У такому обсязі тексти української друкованої реклами вперше залучено до розкриття історії рекламного стилю української мови, що має перспективне значення для сучасної лексикографії, лінгвокультурології, соціолінгвістики тощо.
Keywords: Рекламний стиль української мови; компоненти змістової стуктури рекламного тексту; мова української періодики кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.; газета „Свобода"; західноукраїнський варіант літературної мови кінця ХІХ – початку ХХ ст.; рекламні тексти і лексикографія