Посох архієрейський - Кольберт, Василь Михайлович (My University, 2025)
У науковій роботі «Посох архієрейський» досліджено історичне, мистецьке й духовне значення посоха як сакрального церковного атрибуту. Проаналізовано джерела та літературу, що стосуються ювелірного мистецтва в християнській традиції, зокрема розглянуто еволюцію церковних прикрас та їхню символіку. Увагу зосереджено на посоху як особливому знакові архієрейської влади, розкрито його типологію, декоративні риси, символічне навантаження та матеріальне виконання. Практична частина роботи присвячена створенню авторської інтерпретації архієрейського посоха, з урахуванням традиційних технік і сучасних дизайнерських підходів. Робота сприяє збереженню духовної спадщини та відтворенню історичних форм через мистецькі засоби.
Keywords: церковне ювелірне мистецтво; символіка архієрейського посоха; релігійні атрибути християнства; техніки виготовлення посоха; сакральний дизайн