Дитяче вокально-хорове виконавство в сучасному мистецькому контексті (на матеріалі хорових колективів західного регіону України) - Никоряк, Іванна Василівна (My University, 2021)
Звертання до проблематики дитячого вокально-хорового мистецтва України зумовлено постійно зростаючою активністю розробки його виконавського, педагогічного, жанрового, творчого аспектів, а також відсутністю послідовного дослідження феномена дитячого хорового виконавства у сучасному мистецькому контексті. Розвиток дитячого вокально-хорового виконавства на території Західної України відбувався під безпосереднім впливом тих тенденцій, які визначили його спрямованість на західноукраїнських землях, а саме: протистояння проти національного та духовного поневолення, яке мало переважно форму відстоювання права на автономію у релігійних питаннях через мову й збереження культурних традицій у сфері обрядовості, а також інших засобах виявлення незалежності українства в організації духовного життя шляхом надання принципам, на яких воно ґрунтувалося, етнонаціональної забарвленості.
Keywords: Дитяче вокально-хорове виконавство, пісенно-хорова творчість для дітей українських композиторів