Образна деривація в українській мові та проєкт словника образних дериватів - Gutsuliak, Tetiana; Gutsuliak, Tetiana (Київ: Інститут української мови НАН України, 2023)
Образні мотиваційні відношення у словотворчих процесах реалізують значний семантичний потенціал та впливають на системотворчі властивості образних дериватів ‒ їх здатність групуватися у словотвірні типи та лексико-словотвірні парадигми. Така особливість образної мотивації зумовлює парадигматичні словотвірні зв՚язки похідних одиниць з іменником-мотиватором. Тому образні відіменникові похідні утворення з образним компонентом змісту становлять чітко впорядковану сукупність дериватів, які можна згрупувати в лексико-словотвірні образні парадигми. Створення словника образних дериватів, а саме відображення їхніх системних зв՚язків у лексико-словотвірних образних парадигмах, є важливим для сучасної лексикографії з огляду на кілька аспектів. По-перше, реєстр іменників-мотиваторів та систематизованих у словнику образних дериватів (іменників, дієслів, прикметників та прислівників) засвідчить типовість словотвірних та мотиваційних моделей, притаманних для образної деривації в українській мові. По-друге, словник фіксуватиме цінну лінгвокультурну інформацію ‒ знання носіїв мови, їхній емоційний та пізнавальний досвід, ціннісні орієнтири; відображатиме мотиваційний простір іменників-мотиваторів. По-третє, словник фіксуватиме виявлення притаманних ознак світосприйняття українців через процеси словотвірної номінації, зокрема через вибір твірної бази та формування образно-мотиваційних зв’язків.
Гуцуляк Т. Є. Образна деривація в українській мові та проєкт словника образних дериватів. Лексикографічна парадигма ХХІ століття: теорія і методологія. До 100-ліття від дня народження Леоніда Сидоровича Паламарчука: монографія / Відп. Ред. Є. А. Карпіловська; техн. ред. Ю. О. Цигвінцева. Київ: Інститут української мови НАН України, 2023. С. 345‒371 [Електронне видання].
Keywords: Лексико-словотвірна образна парадигма, образні деривати, словник образних дериватів, лексикографія, мотивація, мотиваційна модель, іменник-мотиватор.