The impact of the shadow economy on the reduction of tax revenues to the state budget - Bak, N.; Kalyta, T.; Tarashchenko, V.; Riznyk, D.; Artemchuk, M. (Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, 2024)
Мета дослідження – оцінка та аналіз тінізації економіки держави, а також визначення впливу саме тінізації на скорочення податкових надходжень до бюджету держави. У дослідженні використані загальнонаукові та економіко-математичні методи оцінки, такі як регресійний аналіз, кореляційний аналіз, прогнозування методом інтервалів, а також застосовані економетричні моделі електричного методу Лацко та моделювання рівня тінізації за допомогою моделі MIMIC. На основі проведеного розрахунку було визначено рівень тінізації економіки України на основі державної статистики тенденцій тінізації, що наразі має тенденцію до зростання й 2022 року за прогнозом складає 37,1% від ВВП порівняно з міжнародними даними, які вказують на стрімке зростання тіньової економіки з 27% 2019-го до 44% 2022 року. Для нівелювання особливостей підрахунку рівня тінізації економіки запропоновано альтернативну методику оцінки рівня тінізації, яка за підрахунками 2022 року склала 43%. Визначено, що стрімке зростання тінізації економіки є індикатором скорочення податкових надходжень, особливо 2022 року – майже на 8%. Доведено за допомогою кореляційного аналізу, що зростання рівня тінізації є індикатором скорочення податкових надходжень до бюджету України. Проведений аналіз має певні обмеження, тому доцільно надалі перевірити гіпотезу щодо індикатора скорочення податкових надходжень на більшому діапазоні даних та застосувати альтернативну методику оцінки рівня тінізації для країн із розвиненою економікою, наприклад країн Європейського Союзу.
Keywords: тіньова економіка, податкові надходження, рівень тінізації, модель MIMIC, електричний метод оцінки, метод динаміки злочинів