Алохтонні руслові наноси в басейні річки Гуків. - ГОДЗІНСЬКА, Ірина; КИРИЛЮК, Сергій; ДОБИНДА, Ірина (My University, 2025)
Дослідження присвячене аналізу антропогенного впливу на формування, транспортування та акумуляцію алохтонних відкладів у басейні річки Гуків — лівої притоки річки Прут. Установлено, що інтенсивність ерозійних процесів і накопичення їх піщаної фракції зростають під впливом господарської діяльності людини, видобування корисних копалин, деградації дорожнього покриття та інших чинників. Виявлено просторові закономірності поширення алохтонних відкладів, які можуть слугувати індикаторами антропогенного навантаження на малі річки в межах басейну.
Keywords: річковий басейн, алохтонні відклади, річка Гуків, антропогенний тиск