Особливості функціонування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сучасних умовах - Олексин, Артур Григорович; Лисенко, Жанна Петрівна (Economic Synergy, 2023)
Система гарантування вкладів фізичних осіб має значний вплив на стійкість банківської системи, її здатність нейтралізувати наслідки криз шляхом запобігання паніці серед вкладників. Функції державного гарантування вкладів фізичних осіб в Україні виконує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Під впливом кризових явищ в економіці України поступово удосконалюється механізм функціонування даної системи. Новим етапом її розвитку стало прийняття у 2022 році Закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», який спрямований на підвищення довіри населення до банківської системи України, забезпечення її стабільності, захист прав вкладників банків. Основними нововведеннями стали зміни важливих правил гарантування вкладів: гарантована сума відшкодування за банківськими депозитами тепер становить у повному розмірі вкладу, враховуючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує початку процедури виведення банку з ринку; ПАТ «Державний ощадний банк України» введений до складу учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на рівні з усіма іншими комерційними банками; розширено джерела формування ресурсів Фонду за рахунок кредитів, залучених від Національного банку України, доходів, отриманих від надання Фондом фінансової підтримки у вигляді позики приймаючому або перехідному банку.
Keywords: вклад, гарантування, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, банківська система, економічна стійкість