Топографо-геодезичні роботи при використанні земель природоохоронного призначення (на прикладі НПП «Вижницький») - Самігулін, Руслан Шаміловч (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
У кваліфікаційній роботі розглянуто комплекс питань, пов’язаних із особливостями формування територій національних природно-заповідних парків. Визначено основні теоретичні та правові основи функціонування земель природно-заповідного фонду України. Сформовано рекомендації, щодо етапності використання топо-геодезичного забезпечення для інвентаризації земель НПП. Розкрито ключові особливості використання прикладного програмного забезпечення при створенні моделі НПП.
Топографо-геодезичні роботи при використанні земель природоохоронного призначення (на прикладі НПП «Вижницький»)
Найчастіше національний парк плутають із заповідником – природоохоронною територією іншої категорії. Найсуттєвіша відмінність полягає в тому, що в заповідниках заборонена будь-яка господарська діяльність і втручання в хід природних процесів. Метою створення заповідників є збереження природи в первозданному, незайманому вигляді. Національний парк є принципово іншою природоохоронною територією. Ідея створення національних парків полягає в переході до такого способу природокористування, який найменше шкодитиме природі. Однією з цілей створення національних парків є рекреація, тому відвідування та перебування на їх території допускається туристам за певних умов. Крім того, до складу територій національних парків можуть входити населені пункти або господарські об'єкти. Неоднорідність територій, що входять до національного парку, призводить до необхідності здійснення функціонального зонування території. Для здійснення чіткого зонування НПП, необхідні належної якості картографічні матеріали. Саме тому, збереження та розвиток природнозаповідного фонду, зокрема Чернівецької області, як біотичного і ландшафтного різноманіття, формування національної екомережі, є вкрай актуальним завданням особливо із позицій топографо-геодезичного забезпечення.
Keywords: геоінформаційне картографування, цифрова карта, НПП «Вижницький», геодезичні вишукування, ArcGIS, природно-заповідний фонд.