Субстанціональні якості правової категорії «поліцейські послуги» - Вдовічен, Віталій (Підприємництво, господарство і право. Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва ім. Академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, 2020)
Дослідження правової категорії «поліцейські послуги» проведено з метою встановлення її субстанціональних якостей, що сприятиме більш чіткому розумінню головних завдань Національної поліції, які визначенні на нормативному рівні. Основна увага зосереджена на неоднозначному трактуванні як на доктринальному, так і на нормативному рівні категорії «поліцейські послуги» та її прив’язаності до так званої публічної сервісної служби чи правоохоронної служби органів Національної поліції. Поняття поліцейських послуг розкривається як діяльність органів і посадових осіб Національної поліції України, змістом якої є здійснення на користь фізичних осіб та юридичних осіб, а також суспільства і держави в цілому відповідних заходів з метою забезпечення необхідних суспільно-правових та організаційно-управлінських умов для нормальної реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, задоволення їхніх нагальних потреб у тих сферах суспільного життя, що належать до компетенції Національної поліції. Використання на нормативному рівні категорії «поліцейські послуги» як нововведення створило чимало «незручностей» правозастосовного характеру, оскільки невизначеними залишаються їх перелік та види, порядок надання та сфери реалізації, а також форми оцінювання ефективності надання поліцейських послуг. Категорія «поліцейські послуги» має поліструктурний характер: у широкому розумінні – будь-яка діяльність Національної поліції є поліцейською послугою, тобто поняття «поліцейські послуги» формується через визначення суб’єкта надання – Національну поліцію; у вузькому розуміння розглядаються поліцейські послуги з точки зору змісту діяльності, і тут не охоплюються адміністративні й інформаційні послуги, що надаються поліцією. Основною метою поліцейських послуг, яка розкриває їх субстанціональні якості, варто визначати результати, яких прагне досягти суспільство і публічна влада, наділяючи органи Національної поліції відповідними функціями як сервісного, так і правоохоронного характеру через відповідні обов’язки і права щодо надання ними зазначених послуг. До таких послуг відносимо забезпечення публічної безпеки і порядку; охорону прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави; протидію злочинності, а також допомогу особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.
Keywords: публічні послуги; поліцейські послуги; сервісна функція поліції; публічно-сервісна діяльність