СКЛАДАННЯ ТА ОНОВЛЕННЯ ЦИФРОВИХ КАРТ МАСШТАБУ 1:10000 (НА ПРИКЛАДІ ТЕРИТОРІЇ М. МИКОЛАЇВ) - Григораш, Іванна Богданівна (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
Дана робота визначена необхідністю оновлення змісту топографічної карти відповідно до поточного стану регіонута вимог діючих нормативно-технічних документів. Визначено теоретичні та методичні основи складання карт. Охарактеризовано обробку та способи отримання аерокосмічних зображень, розглянуто детально векторизацію об’єктів ситуації. Та власне покроково створено топографічну карту по актуальному аерофотознімку
СКЛАДАННЯ ТА ОНОВЛЕННЯ ЦИФРОВИХ КАРТ МАСШТАБУ 1:10000 (НА ПРИКЛАДІ ТЕРИТОРІЇ М. МИКОЛАЇВ)
Актуальність теми визначена проблемою з топографічним забезпеченням України, а саме старінням інформації на топографічних картах. Тому виникає завдання привести зміст топографічної карти у відповідність з поточним станом регіону та вимогам діючих нормативно-технічних документів. Топографічні карти і плани використовують для вирішення різноманітних господарських завдань, вивчення місцевості, орієнтування, складання різноманітних тематичних карт. Топографічні карти дозволяють визначати якісний і кількісний склад об'єктів місцевості, взаємне положення і географічні координати, розміри, вимірювати відстані між об'єктами, площі, напрямки, висоти точок, перевищення, ухили. Оновлювати іх в даний час досить важливо для військових потреб, так як наявні картографічні матеріали застарілі і не завжди відповідають дійсності. Тому створення та оновлення топографічної карти даної території є актуальною і буде використовуватися для потреб органів управління ТГ, суб’єктами господарювання, освітянами тощо.
Keywords: карта, топографічна карта, аерофотознімок, векторизація, елементи математичної основи, картографічне зображення, зміст карти, проекції картографічні, масштаб, дистанційне зондування Землі, рельєф, система координат, анотації.