Іменникова синоніміка української мови в контексті збагачення словникового запасу учнів (на матеріалі "російсько-українського словника" за ред. А. Кримського і С. Єфремова та сучасних лексикографічних праць) - Сидоряк, Анастасія Іванівна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню іменникової синоніміки української мови як потужного ресурсу для збагачення словникового запасу учнів закладів загальної середньої освіти. У дослідженні проаналізовано теоретичні засади синонімії в сучасній лінгвістиці та висвітлено роль «Російсько-українського словника» (1924–1933) за редакцією А. Кримського та С. Єфремова як фундаментального джерела питомої української лексики. Автором здійснено порівняльний аналіз синонімічних рядів іменників у вказаному академічному виданні та сучасних лексикографічних працях, що дало змогу виявити тяглість мовних традицій та динаміку лексичного складу української мови. Лінгводидактичний складник роботи зосереджений на обґрунтуванні методики використання словникового матеріалу на уроках мови для формування комунікативної та мовної компетентностей школярів. Запропоновано систему практичних вправ і творчих завдань, спрямованих на розвиток умінь учнів доцільно обирати синоніми відповідно до контексту та стилю мовлення. Практична значущість дослідження полягає у розробці методичних рекомендацій для вчителів-словесників, що сприяють активізації пізнавального інтересу учнів до вивчення багатства рідної мови та підвищенню їхньої загальної культури мовлення. Результати праці можуть бути впроваджені в освітній процес ЗЗСО, а також використані під час підготовки спецкурсів з лексикології та лексикографії.
Keywords: іменникова синоніміка; джерела синонімів; мовна компетентність; лексикологія; лексикографія; «Російсько-український словник» за ред. А. Кримського та С. Єфремова