Супутникова геодезія - Сухий, Петро Олексійович; Сабадаш, Володимир; Darchuk, Kostiantyn (Чернівецький національний університет, 2020)
У пропонованому виданні розглянуто поняття про системи небесних і земних координат, системи виміру часу і зв'язки між ними, елементи та класифікацію орбіт штучних супутників Землі та основи теорії їх руху, технічні засоби та методи спостереження за ШСЗ, будову та принцип роботи глобальних і супутникових радіонавігаційних систем, структуру похибок GPS - спостережень, супутникові методи визначення координат, побудову та розвиток Державної геодезичної мережі з використанням супутникових радіонавігаційних систем, поняття про перманентні станції супутникових спостережень, методи визначення координат при GPS -спостереженнях, планування та проведення геодезичного знімання за допомогою GPS -приймачів, підготовку обладнання до польових супутникових спостережень та опрацювання даних GPS - спостережень. У другій частині подано одинадцять лабораторних робіт, що доповнюють теоретичні відомості даного посібника. Навчально-методичний посібник може використовуватися при вивченні курсів геодезичного спрямування студентами спеціальностей: «Геодезія та землеустрій», «Будівництво та цивільна інженерія», «Архітектура та містобудування», «Науки про Землю». Видання може бути корисним для спеціалістів у галузі геодезії, картографії, землеустрою та інших галузей.
Keywords: геодезія; супутникова геодезія