ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ АНАЛІЗУ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ - Вергун, Андрій Іванович; Ковальчук, Тетяна, Миколаївна (Ефективна економіка, 2023)
Реалізація аналітичної функції забезпечує ефективне управління оптимізацією бізнес-процесів. При цьому глибоке розуміння процесів, що відбуваються на підприємстві, вирішення багатокритеріальних задач вибору й проведення оптимізації бізнес-процесів та своєчасне коригування бізнесмоделі розвитку підприємства забезпечується процесним підходом до аналізу. Організація аналізу бізнес-процесів у кінцевому підсумку повинна забезпечити розробку системи заходів, що призведуть до оптимального рівноважного, гармонійного розвитку бізнес-процесів. З цією метою визначено напрямки аналізу оптимізації бізнес-процесу (опис бізнес-процесу; аналіз бізнес-процесу як системи; аналіз процедур; виявлення дієвих факторів прискореного досягнення визначеної мети; розробка пропозицій) та виділено етапи його організації. Також запропоновано ієрархічну систему цілей організації аналізу оптимізації бізнес-процесів у вигляді дерева цілей (від генеральної цілі до підцілей).
ORGANIZATIONAL PRINCIPLES OF BUSINESS PROCESS ANALYSIS
Keywords: організація економічного аналізу; аналіз бізнес-процесів; оптимізація бізнес-процесів; процесно-орієнтований підхід до управління