ГНОСЕОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ФАКТІВ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ. - Kovbas, Ihor (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, 2023)
Можна зробити висновок, що факт, який сприймається як подія, не спроможний функціонувати як засіб пізнання. Його не можна зібрати, зберігати і безпосередньо досліджувати. А оперувати можна тільки усвідомленими повідомленнями (інформацією). Як наслідок, можна висунути гіпотезу про те, що докази є образами відбитих фактів об‘єктивної дійсності. В адміністративномусудовому процесі факти мають вирішальне значення та є важливі для звичайного судового правозастосування. Тому для визначення змісту й обсягу поняття адміністративно-судового доказування потрібно, по-перше, зрозуміти природу і функціональне призначення фактів, що встановлюються при перевірці доказів.
Keywords: функціональне призначення фактів; факти; правовий принцип; показання свідків; письмові або речові докази