Рекомендаційні системи - Талах, Марія Віталіївна (Технодрук, 2025)
Навчально-методичний посібник присвячений розробці та впровадженню рекомендаційних систем як інструментів підтримки прийняття рішень. Розглянуто основні теоретичні засади та практичні підходи, необхідні для створення інтелектуальних рекомендаційних платформ: колаборативну та контентно-орієнтовану фільтрацію, гібридні архітектури, системи оцінювання ефективності, методи збору та аналізу користувацьких даних, алгоритми ранжування та ін. Посібник призначений для підготовки здобувачів другого (магістерського) освітнього рівня в галузі знань 12 "Інформаційні технології" спеціальності 122 "Комп'ютерні науки", освітньо-професійна програма "Інтелектуальний аналіз даних в комп'ютерних інформаційних системах" та всіх бажаючих поглибити знання з рекомендаційних систем.
Рекомендовано до друку вченою радою навчально-наукового інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (протокол № 17 від 18 грудня 2025 р.). Рецензенти: Баловсяк С.В., доктор технічних наук, доцент, доцент кафедри комп'ютерних систем та мереж; Виклюк Я.І., доктор технічних наук, професор, професор кафедри систем штучного інтелекту Національного університету «Львівська політехніка». УДК 004.8:004.6(075.8)=161.2. Обсяг: 451 с.
Keywords: рекомендаційні системи, колаборативна фільтрація, контентно-орієнтована фільтрація, гібридні рекомендаційні системи, персоналізація, машинне навчання, алгоритми ранжування, системи підтримки прийняття рішень, аналіз користувацьких даних, інтелектуальні системи, recommender systems, collaborative filtering, content-based filtering