Мусурівська Д.Я. Досвід впровадження е-демократії та е-врядування в Європейському Союзі - Мусурівська, Діана Ярославівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі розглянуто теоретичні основи та практику впровадження едемократії й е-врядування в ЄС. Проаналізовано відмінності та взаємодію цих концептів, а також моделі оцінювання цифрового розвитку, зокрема EGDI та DESI. Охарактеризовано правові та інституційні засади цифрової політики ЄС, досвід е-врядування в Естонії, Фінляндії та Нідерландах. Визначено основні виклики цифрової демократії — дезінформація, цифровий розрив та ризики алгоритмічної упередженості. Запропоновано рекомендації щодо застосування європейського досвіду в Україні, з урахуванням наявної цифрової інфраструктури та перспектив розвитку е-врядування.
Keywords: е-демократія; е-врядування; цифрові сервіси; електронна участь; цифрова ідентифікація