Інноваційні технології у мовленнєвій роботі з дітьми у закладі дошкільної освіти - Кузенко, Надія Андріївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У дослідженні розглянуто сучасні інноваційні підходи до організації мовленнєвої роботи з дітьми в умовах закладу дошкільної освіти. Визначено основні принципи, методи та засоби впровадження інноваційних технологій, які сприяють формуванню мовленнєвої компетентності у дітей дошкільного віку. Доведено, що інтеграція інноваційних засобів, таких як мультимедійні технології, інтерактивні методи навчання та ігрові прийоми, значно покращує якість засвоєння мовленнєвих навичок. Розроблений проєкт “Мовленнєва планета: інтерактивний розвиток дітей старшого дошкільного віку” та рекомендації для вихователів та батьків щодо використання інноваційних технологій для розвитку мовлення дітей дошкільного віку, які сприяють створенню сучасного навчального середовища, де поєднуються ігрові методи, технологічні інструменти та індивідуальний підхід до кожної дитини. Дослідження підкреслює значущість комплексного підходу до впровадження інновацій, орієнтованого на формування творчого та комунікативного потенціалу дошкільників.
Keywords: інноваційні технології; мовленнєвий розвиток; інтерактивні методи; мультимедійні засоби; ігрові технології; інтеграція освітніх технологій