ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ - Todoruk, Sergy; Kyfyak, Viktoria; Лаврук, Іванна (My University, 2020)
Обґрунтовано доцільність використання інноваційних методів розвитку персоналу та проаналізовано особливості їх застосування на підприємствах. Виділено найбільш популярні методи, що застосовуються менеджерами та вищим керівництвом організації, а саме: коучинг, електронне (дистанційне) навчання, тренінг, кейс-стаді, самостійне навчання, баскет-метод, secondment (своєрідне «відрядження»). Визначено, що сучасні методи навчання працівників підприємства залежать від внутрішньої політики організації, а також від сфери трудової діяльності та бажання, заохочення співробітників у самовдосконаленні. Виділено коучинг як метод, який швидко розвивається та використовується в багатьох організаціях з метою встановлення постійного взаємозв’язку між наставником і працівником. Детально описано переваги та недоліки кожного вищезгаданого методу, що може безпосередньо вплинути як на розвиток внутрішнього потенціалу працівника, так і на ефективність підприємства в цілому. Проаналізовано самонавчання як дієвий метод навчання в разі високої мотивації працівника. Виявлено взаємозв’язок між стимулюванням, мотивацією та бажанням кожного індивіда самовдосконалюватися. Сформовано та проаналізовано модель пошуку можливого потенціалу робітника. Виявлено основні етапи, за допомогою яких менеджери можуть стимулювати своїх підлеглих для того, щоб розкривати їхні можливості та покращувати продуктивність праці, фінансово-економічні показники, соціально-економічну складову підприємства. Запропоновано шляхи більш ефективного використання інноваційних методів навчання працівників та вибір найоптимальнішого серед них. Окреслено потенційні можливості організації у сфері навчання співробітників, які можуть у подальшому результативно вплинути на економічну складову підприємства та підвищити продуктивність праці, виробіток та інші, не менш важливі, фінансові показники.
The feasibility of using innovative methods of staff development is substantiated and the specifics of their application at enterprises are analyzed. The most popular methods used by managers and senior management of organizations are allocated, namely: coaching, electronic (remote) education, training, case-study, self-learning, in basket technique, secondment (a kind of «work travel»). It is defined that modern methods of training employees of enterprise depend on the internal policy of the organization, as well as on the sphere of work, desire, and encouraging employees in self-improvement. Coaching is singled out as a fastpaced method used in many organizations to establish a permanent relationship between mentor and employee. The advantages and disadvantages of each of the above-mentioned methods are described in detail, because it can directly affect the development of the employee’s internal potential, as well as the efficiency of enterprise in general. Self-learning is analyzed as an effective method of training in case of high motivation of the employee. The relationship between stimulation, motivation and each individual’s desire to improve itself has been identified. A model of finding the possible potential of a worker is formed and analyzed. The main stages by which managers can stimulate their subordinates in order to disclose their opportunities and improve productivity, financial and economic indicators, socio-economic component of the enterprise have been identified. The authors propose ways of making more efficient use of innovative methods of training workers and choosing the best of them. The potential possibilities of the organization in the sphere of training employees, which can further effectively impact the economic component of the enterprise and increase productivity, work output and other, equally important, financial indicators, are defined.
Keywords: трудовий потенціал; інноваційні методи; управління персоналом; кадрова політика; продуктивність праці; labor potential; innovative methods; staff management; personnel policy; labor productivity