МОДЕЛЮВАННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ КВАЛІФІКОВАНИХ ВОЛЕЙБОЛІСТІВ У РІЧНОМУ МАКРОЦИКЛІ В УМОВАХ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Прекурат, Олег; Петричук, Петро; Первухіна, Світлана (ІННОВАЦІЙНА ПЕДАГОГІКА. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2020)
Важлива умова в сучасному волейболі – не лише зростання інтенсивності гри, а й ефективно організований річний цикл тренувального процесу. Постійне підвищення вимог до рівня спортивної майстерності волейболістів змушує тренерів до пошуку способів підвищення ефективності навчально-тренувального процесу, особливо в умовах навчання в закладах вищої освіти. Одним із перспективних напрямів удосконалення системи спортивної підготовки кваліфікованих волейболістів є використання різноманітних форм організації занять із волейболу, що сприяє результативності змагальної діяльності, як окремим спортсменом, так і командою загалом. Важливим чинником підвищення результативності змагальної діяльності є спортивне вдосконалення студентських команд із волейболу, яке може бути істотно поліпшено на основі створення та застосування комплексної методики управління їх підготовкою, що включає: діагностування й урахування рівня розвитку фізичних якостей; визначення вмісту етапів і циклів фізичної підготовки студентів, а також засобів цієї підготовки; вибір адекватних обсягу, інтенсивності та розподілу тренувального навантаження для досягнення цільових результатів у спеціальній підготовленості. У статті розглядаються теоретикометодичні основи теорії періодизації спортивного тренування, особливості побудови річної підготовки у волейболі, розкриті особливості тренувального процесу волейболістів в умовах закладу вищої освіти. Досліджено застосування раціональних форм планування тренувальних навантажень у структурах річної та багаторічної підготовки спортсменів волейболістів в умовах навчання у закладі вищої освіти. Передбачається, що отримані результати про фізичну підготовленість студентівволейболістів можуть бути використані як критерії для подальшого ефективного планування тренувального процесу
MODELING OF THE TRAINING PROCESS OF QUALIFIED VOLLEYBALLISTS IN THE ANNUAL MACROCYCLE IN CONDITIONS OF HIGHER EDUCATION
An important prerequisite for modern volleyball is not only the increasing intensity of the game, but also the effectively organized annual cycle of the training process. The constant increase in the requirements for the level of athletic skills of volleyball players forces coaches to find ways to improve the efficiency of the educational and training process, especially in the conditions of study in institutions of higher education. One of the promising directions for improving the system of sports training of qualified volleyball players is the use of various forms of organization of volleyball classes, which contributes to the effectiveness of competitive activities, as an individual athlete and the team as a whole. An important factor in improving the performance of competitive activities is the sports improvement of student volleyball teams, which can be significantly improved on the basis of the creation and application of a comprehensive methodology for managing their training, including: diagnosis and accounting of the level of development of physical qualities; determining the content of the stages and cycles of physical training of students, as well as the means of this training; the choice of adequate volume, intensity and distribution of training load to achieve the target results in special preparedness. The article deals with the theoretical and methodological foundations of the theory of periodization of sports training, features of the construction of annual training in volleyball, reveals the features of the training process of volleyball players in higher education. The application of rational forms of planning of training loads in the structures of annual and long-term training of volleyball athletes in the conditions of study at universities is investigated. The results obtained on the fitness of students in volleyball can be used as criteria for further effective planning of the training process.
Keywords: спортивні ігри, волейбол, періодизація, тренувальний процес, моделювання, вдосконалення; sports games, volleyball, periodization, training, modeling, perfection