Міжнародно-правові погляди І. І. Лукашука та їх вплив на вітчизняну доктрину міжнародного права - Яремчук, Віталій Валерійович (ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА, 2022)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі знань 29 «Міжнародні відносини» за спеціальністю 293 «Міжнародне право». – Львівський національний університет імені Івана Франка, Львів, 2022. Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що хоча в українській науці міжнародного права є багато публікацій, присвячених життю та доктринальним поглядам І. І. Лукашука, однак їх системного та ґрунтовного аналізу дотепер не було. Зокрема немає жодної монографічної праці, а найбільш фундаментальними роботами є статті його послідовників та учнів – В. Г. Буткевича, О. В. Задорожнього та інших, які навіть у сукупності не вичерпують предмет цього дослідження. Водночас публікації, які видані в РФ, достатньо обмежені і не можуть вважатися повністю об’єктивними, за винятком тих, які присвячені окремим аспектам його біографії. Наявні дослідження містять значні прогалини та не охоплюють весь комплекс міжнародно-правових поглядів І. І. Лукашука. Новизна наукової роботи полягає в тому, що автор уперше в українській науці міжнародного права провів комплексне системне дослідження міжнародно-правових поглядів І. І. Лукашука, розуміння та застосування яких є особливо важливими в сучасних міжнародно-правових відносинах України. У дисертації запропоновано періодизацію наукової діяльності І. І. Лукашука в сфері міжнародного права, зокрема виоокремлено такі етапи: 1) «ХарківськоСаратовський» (1945-1963 роках); 2) «Київський» (1963-1985 роках); 3) «Московський» (1985-2006 роках). Також викладено докладну характеристику кожного періоду. Розглянуто комплексну авторську концепцію І. І. Лукашука щодо права міжнародних договорів як галузі міжнародного права, у рамках якої він розробив систему функцій міжнародного договору та запропонував включення до сторін 3 міжнародного договору суб’єктів федерації в рамках конституційних повноважень. Виокремлено основні напрями наукової роботи І. І. Лукашука, серед яких: право міжнародних договорів; право міжнародної відповідальності держав; проблеми теорії міжнародного права, його функціонування та регулювання; окремі галузі та теми міжнародного публічного права (зокрема міжнародне кримінальне право; історія та періодизація міжнародного права і т.д.). Проаналізовано внесок І. І. Лукашука до Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року під час роботи Віденської дипломатичної конференції «З питань кодифікації права міжнародних договорів» 1968-1969 рр., що дозволяє умовно визначити наступну періодизацію участі І. І. Лукашука у роботі Віденської конференції: перший етап – 4 квітня-30 квітня 1968 року, другий етап – 2 травня-20 травня 1968 року. Досліджено внесок І. І. Лукашука до Проекту статей про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння 2001 року. Комплексно проаналізовано вплив міжнародно-правових поглядів І. І. Лукашука на вітчизняну доктрину міжнародного права та викокремлено його дві складові: доктринальний та науково-методичний. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їхнього використання у науково-дослідній роботі – як основа для подальшого дослідження міжнародно-правових поглядів І. І. Лукашука; у правотворчості – при розробці норм, що регулюють застосування інституту міжнародного договору та міжнародної відповідальності держав; у науково-освітньому процесі – під час викладання студентам вищих навчальних закладів курсу міжнародного публічного права та різних спецкурсів («Право міжнародних договорів», «Право міжнародної відповідальності», «Актуальні проблеми міжнародного права» та ін.), а також при підготовці відповідних розділів підручників, навчальних посібників і методичних вказівок; у зовнішньополітичній галузі – у роботі Міністерства закордонних справ і Міністерства юстиції України при вирішенні правових проблем, пов’язаних з 4 юридичним та зовнішньополітичним протистоянням із Російською Федерацією. У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації; сформульовано мету та завдання; визначено предмет, об’єкт, методи та прийоми дослідження; описано джерельну базу дисертації; окреслено наукову новизну, практичне та теоретичне значення дисертаційної роботи; представлено особистий внесок дисертанта; зазначено інформацію про кількість публікацій, апробацію результатів дослідження, структуру та обсяг праці. Перший розділ «Основні етапи формування міжнародно-правових поглядів І. І. Лукашука» складається з трьох підрозділів, які містять аналіз життєвого шляху І. І. Лукашука та впливу на формування міжнародно-правових поглядів вченого, дослідженню основних етапів наукової та професійної діяльності в сфері міжнародного права та характеристиці його основних міжнародно-правових праць. Виділено три основні періоди його життя та діяльності: «ХарківськоСаратовський», «Київський» та «Московський». З них саме київський період повинен займати чільне місце, оскільки саме впродовж нього остаточно сформувалася візія міжнародного права І. І. Лукашуком. У цей час він активно брав участь у міжнародних конференціях, став одним із фундаторів сучасної української школи міжнародного права та ін. Доведено, що професор І. І. Лукашук був універсальним юристомміжнародником, який працював у різноманітних сферах міжнародного права, у галузях якого він однаково ґрунтовно формулював та обстоював власні позиції. Виокремлено найважливіші напрями його наукової роботи, а саме: 1) право міжнародних договорів та його проблеми; 2) право міжнародної відповідальності держав; 3) проблеми теорії міжнародного права, його функціонування та регулювання; 4) інші праці вченого, присвячені окремим галузям і темам міжнародного публічного права. У другому розділі «Внесок І. І. Лукашука в теорію та практику міжнародного права», який містить три підрозділи, викладено дослідження міжнародно-правових поглядів професора щодо права міжнародних договорів, 5 права міжнародної відповідальності, теоретичних та практичних проблем сучасного міжнародного права. Обґрунтовано фундаментальний характер його міжнародно-правової спадщини в праві міжнародних договорів та її актуальність для багатьох майбутніх поколінь теоретиків і практиків міжнародного права. Як один із розробників Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 р. І. І. Лукашук розглядав міжнародну договірну практику як основу сучасної системи міжнародних правовідносин, а дотримання міжнародних договорів – як один із головних принципів сучасного світопорядку. У своїй науковій спадщині вчений аналізував право міжнародних договорів не лише крізь призму практики держав, а й міжнародних організацій. Свідченням актуальності його наукового доробку є широке використання ним праць не лише вітчизняних і зарубіжних дослідників, а й практику МС ООН та КМП ООН. Виділено його внесок у теорію і практику права міжнародних договорів, який визначається зокрема й тим, що в рамках цієї авторської концепції він: 1) підкреслив ключове значення міжнародного договору в системі міжнародного права в цілому; 2) розробив систему функцій міжнародного договору: дипломатичної (зовнішньополітичної), політичної, правової та економічної; 3) запропонував розширений підхід до класифікації сторін міжнародного договору, зокрема пропонував включення у нього суб’єктів федерації в межах конституційних повноважень; 4) наголошував на важливості дотримання принципу взаємності у відносинах щодо укладення та дії міжнародного договору, недопущенні односторонньої зміни міжнародних договорів; 5) виділяв суттєве порушення міжнародного договору як найважливішу причину припинення його дії та єдину вагому в односторонньому порядку. Зроблено висновки про цінність міжнародно-правових поглядів І. І. Лукашука в сфері права міжнародної відповідальності, зважаючи на те, що він був не лише дослідником цієї галузі міжнародного права, а й одним з її розробників під час роботи у КМП ООН від РФ. Саме тому твердження про практичну цінність наукових поглядів як ніколи підходить до його праць і 6 поглядів щодо цієї галузі. Варто відзначити прогресивність думок вченого щодо заподіяння шкоди навколишньому середовищу, оскільки, на його думку, тенденція до зростання відповідальності є закономірною, а праву належить важлива роль у боротьбі зі злочинним ставленням до природи. Підтверджено універсальність міжнародно-правових поглядів І. І. Лукашука з огляду на широту його наукових зацікавлень. У його працях висвітлено практично всі галузі міжнародного права, які існували в період життя та діяльності вченого. У своїх дослідженнях він використовував аналіз тих концептуальних підходів, які були відображені у Проекті статей щодо відповідальності держав за міжнародні протиправні діяння 2001 р. Цей підхід дав І. І. Лукашуку змогу показати свої міжнародно-правові погляди в контексті практичного дискурсу та пропозицій. Третій розділ «Вплив поглядів І. І. Лукашука на науку та практику міжнародного права» охоплює дослідження впливу поглядів професора на представників української школи міжнародного права, містить аналіз місця наукової спадщини І. І. Лукашука у світовому контексті та використання її іноземними колегами. Обґрунтовано обстоювання української ідентичності вченого та інтегрування його наукової спадщини у вітчизняний обіг. Для нашої науки міжнародного права І. І. Лукашук є не просто одним із найвизначніших представників у її історії, а й одним із батьків-засновників. На жаль, через період життя і роботи в Москві він асоціюється саме із російською наукою, з чим не можна миритися, особливо в умовах відкритої агресії РФ та протистояння з нею, зокрема й на офіційному правовому рівні. Аргументовано актуалізацію його ідей та поглядів в умовах війни РФ проти України, оскільки вони дозволяють обґрунтувати нелегітимність російських дій та необхідність покарання держави-агресорки. Також важливими є погляди І. І. Лукашука щодо можливих напрямів розвитку права міжнародних договорів та реформування міжнародного права під впливом глобалізаційних процесів. 7 Констатовано те, що, зважаючи на його значний внесок у розвиток сучасного міжнародного права (участь в складі Комісії міжнародного права, роботу над Віденською конвенцією про право міжнародних договорів та іншу діяльність), наукова спадщина І. І. Лукашука є відомою та застосовною у світовій науці міжнародного права. Однак є обставини, які перешкоджають встановленню відповідного рівня врахування міжнародно-правових поглядів. Можна зазначити, що його спадщина ще має бути відкритою широкому загалу. Для української доктрини є шанс очолити цей процес та повноцінно вписати ім’я І. І. Лукашука в історію міжнародно-правової думки саме як українського юриста-міжнародника.
Keywords: доктрина, міжнародний договір, міжнародні організації, війна, кодифікація, підтримання миру, Віденська конвенція про право міжнародних договорів, Віденська дипломатична конференція, міжнародне право, історія міжнародного права, глобалізація, міжнародний правопорядок, права людини, Проект статей про відповідальність держав за міжнароднопротиправні діяння, теоретичні та практичні проблеми