Панагія та дослідження культурної спадщини Київської Русі в орнаментальних мотивах Софії Київської - Кусяк, Іван Іванович (My University, 2024)
У науковій роботі «Панагія та дослідження культурної спадщини Київської Русі в орнаментальних мотивах Софії Київської» досліджено значення релігійно-обрядових прикрас, зокрема панагії, у церковному житті та їхній символічний і художній зміст. Особливу увагу приділено історичному розвитку церковних прикрас, техніці філіграні та орнаментальним мотивам, які використовувалися для декорування предметів релігійного вжитку. У роботі також аналізується роль Софії Київської як центру релігійного життя Київської Русі, її вплив на формування візантійської та української архітектурної традиції. Розглянуто унікальні інтер’єрні мотиви собору, їхній зв’язок із візантійською культурою та значення у збереженні культурної спадщини. Практична частина роботи спрямована на осмислення декоративно-художніх елементів панагії та їхню адаптацію до сучасного дизайну, що дозволяє поєднувати традиції з інноваціями. Робота робить внесок у вивчення культурної спадщини Київської Русі та її впливу на формування національної ідентичності.
Keywords: панагія; релігійно-обрядові прикраси; культура Київської Русі