Тема війни, голодоморів і репресій у народних оповіданнях та її вивчення на уроках літератури рідного краю - Боднарюк, Андрій Петрович (My University, 2022)
Магістерська робота присвячена народним оповіданням про Першу і Другу світові війни, голодоморам і репресіям, колективізації та її наслідкам (поширення інфекційних та інших хвороб). Для її написання було зафіксовано чимало творів народних оповідей від старожилів Буковини і Західної України, а також використано народнопоетичні тексти, які зафіксували студенти філологічного факультету під час фольклорної практики. Вони зберігаються у фольклорному фоноархіві кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Окрім того, враховано тексти народних оповідань, які занотували на Чернівеччині Г. Дем’ян, С. Мишанич, І. Безручко, М. Зінчук та інші народознавці. Магістерська робота містить методичні рекомендації щодо вивчення теми голодоморів на уроках літератури рідного краю на прикладі драми Івана Нагірняка «Гнат Перевесло».
The theme of war, famine and repression in folk tales and its study in the literature classes of the native region
Keywords: оповідання; війна; голодомор; колективізація; репресії; висилка; розкуркулення; хвороба; драма; Іван Нагірняк; Гнат Перевесло