Психокорекція постравматичних стресових розладів: тривожність та її подолання. - Гаркавенко, Ніна Власіївна; Гуменюк, Ю.; Олексюк О. (My University, 2023)
Сучасна ситуація в Україні в умовах війни активно обговорюється різними науковими спільнотами. Логічним є значне зростання психічних розладів й ряду психологічних проблем населення країни. У результаті, з цим доведеться працювати представникам охорони психічного здоров’я та медицини в цілому, а також враховувати нові реалії при здобуванні вищої медичної освіти. Посттравматичний стресовий розлад може спостерігатися в людей, що пережили певну катастрофу, природне стихійне лихо, нещасний випадок, злочин, бойові дії, напад, крадіжку дітей, окрім цього, й у людей, які були свідками таких подій, та тих, хто займається ліквідацією наслідків ситуацій. Під часекстремальної ситуації або стресу людський організм зазнає значного виснаження захисних сил. А також завідсутності ресурсів людського організму освоїти будь-які з вказаних вище екстраординарні події до життєвого досвіду можуть виникнути розлади психіки психогенного змісту, зокрема, посттравматичний стресовий розлад.Він виникає як наслідок невідповідності між зовнішніми загрозливими факторами та внутрішніми індивідуальними ресурсами людини для їх подолання.Тоді відбуваються негативні зміни особистості й погіршення здоров’я в цілому. Тривожність загрожує емоційним виснаженням, втратою працездатності, може свідчити про дисгармонійне функціонування особистості.Людина після перебування в екстремальних ситуаціях потребує особливої уваги, підтримки та психокорекційної допомоги. У залежності від того, як було здійснено психокорекцію цих розладів, залежить ефективність подолання тривожності.
Keywords: посттравматичний стресовий розлад; травма; стрес; розлади; тривожність; психологічна корекція; емоційний інтелект