ЗАСТОСУВАННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ МЕТОДІВ ЗМЕНШЕННЯ КОНЦЕНТРАЦІЇ НІТРИТІВ У ВОДІ РИБОВОДНОЇ РЕЦИРКУЛЯЦІЙНОЇ СИСТЕМИ - Говорун, Валерія Олександрівна (My University, 2024)
Бакалаврська робота присвячена оцінці ефективності використання фізико хімічних методів зменшення концентрації нітритів у воді рибоводної рециркуляційної системи та стійкості бактерій біофільтра за цих умов. Встановлено, що за умов зменшення інтенсивності роботи аераторів вміст нітритів у воді з басейнів рециркуляційної системи на 20% перевищував нормативні показники, в той час, вміст амонію та нітратів знаходився у межах норми. Застосування пероксиду водню в кінцевій концентрації 0,003% призвело до зменшення концентрації нітрит-іонів у пробах з різних вузлів УЗВ в середньому на 33%.Використання активованого вугілля зменшує концентрацію NO2 - у воді на 18% у порівнянні з контролем, базальтового туфу з родовища “Полицьке-2” призвело до зниження вмісту нітритів у воді з механічного фільтра (на 30%) та рибоводних басейнів (на 17%). 0,003%розчин пероксиду водню не спричиняє затримки росту та зменшення кількості КУО бактерій родів Nitrosomonas та Nitrobacter.
Keywords: нітрити; пероксид водню; активоване вугілля; базальтовий туф