Поетика діалогу. Творчість Пауля Целана як інтертекст - Rychlo, Petro (ДУХ І ЛІТЕРА, 2021)
Книга літературознавця-германіста й перекладача Петра Рихла вводить чита- ча в поліфонічне звучання поезії Пауля Целана, структурованої за принципом багатошарових інтелектуальних та емоційних палімпсестів, коли за автор- ським текстом відкривається присутність інших текстів, які були для поета ім- пульсами, каталізаторами, асоціативними паралелями чи полемічними об’єк- тами. Вона відтворює не тільки естетичну ґенезу цієї лірики, але й показує її наснажену прагненням безумовної правди безкомпромісну конфронтацію зі своєю епохою, що засвідчила крах гуманістичних ідеалів і небачену за масшта- бами девальвацію моральних цінностей, трагічним втіленням якої стала ката- строфа Голокосту. Все це робить целанівську поезію суголосною напруженим духовним пошукам сучасної доби, її адекватним ліричним вираженням.
Keywords: Пауль Целан; інтертекст; поезія; Голокост