Бальнеологічні ресурси Карпатського регіону. - Голбан, Анастасія Вадимівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглядаються бальнеологічні ресурси Карпатського регіону як стратегічно важливий елемент рекреаційно-туристичного потенціалу України та Польщі. Метою роботи є вивчення особливостей розміщення, функціонування та перспектив розвитку бальнеологічних ресурсів Карпатського регіону України та Польщі в системі рекреаційно-туристичних комплексів. У межах дослідження: проаналізовано теоретико-методичні основи вивчення бальнеологічних ресурсів; визначено їхню роль у формуванні регіональних туристично-рекреаційних систем; охарактеризовано типи та просторову диференціацію ресурсів у межах Карпат; здійснено порівняльний аналіз курортів України та Польщі; окреслено перспективи подальшого розвитку курортної галузі з урахуванням соціально-економічного та екологічного контексту.
Keywords: бальнеологічні ресурси, Карпатський регіон, мінеральні води, лікувальні грязі, рекреаційний туризм, санаторно-курортні комплекси, реабілітація