Фінансове забезпечення закладів охорони здоров’я в умовах реформування - Ковалевич, Дарія (Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ., 2021)
Пріоритетним напрямом є розвиток охорони здоров’я, основним завданням якого є надання якісних медичних послуг населення і збереження їхнього здоров’я. Головною метою соціального страхування є матеріальне забезпечення застрахованих осіб та можливість отримання соціальних послуг через спеціально створений фонд соціального страхування. Політична та економічна кризи, пандемія негативно вплинули на галузь охорони здоров’я. В умовах обмеженості фінансових ресурсів проблемним питанням є фінансове забезпечення закладів охорони здоров’я. Все це визначає актуальність теми дослідження. Мета статті – дослідження проблемних питань фінансового забезпечення системи охорони здоров’я та розробка пропозицій щодо удосконалення фінансового механізму надання медичних послуг. У статті виділено поняття, основні характеристики галузі охорони здоров’я. Досліджено видатки місцевих бюджетів охорони здоров’я. Проаналізовано видатки місцевих бюджетів Чернівецької області на охорону здоров’я. Визначено чинники, що впливають на розвиток охорони здоров’я. Розроблено пропозиції щодо покращення системи фінансування охорони здоров’я. Практичне значення. Запропоновані пропозиції стосовно удосконалення системи охорони здоров’я можуть бути використані у практичній діяльності медичних закладів. Реформування галузі охорони здоров’я, спрямоване на краще медичне обслуговування, вимагає здійснення комплексу заходів щодо вдосконалення фінансового механізму таким чином, щоб кошти, виділені на охорону здоров’я, забезпечили належний рівень надання медичних послуг.
Keywords: охорона здоров’я; видатки місцевих бюджетів; міжбюджетні трансферти; фінансове забезпечення; медична субвенція