Роль копінг-стратегій у соціально-психологічній адаптації учасників бойових дій до цивільного життя - Бардиш, Вікторія Вікторівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі теоретично обґрунтовано й емпірично досліджено рівень соціально-психологічної адаптації та прояви «копінг-стратегій» в учасників бойових дій. Проаналізовано ефективність застосування копінг-стратегій таких як: самоконтроль, прийняття рішення, позитивна переоцінка, когнітивні копінги, втеча-уникнення. У результаті емпіричного дослідження визначено, що респонденти з високим рівнем соціально-психологічної адаптації більше схильні до конструктивного вирішення проблем, а з проявом низького рівня адаптивності мають слабкий самоконтроль, відчувають значну потребу в емоційній підтримці. Розкрито заходи щодо психологічної підтримки учасників бойових дій з метою вироблення у них конструктивних копінг-стратегій для успішної соціально-психологічної адаптації.
Keywords: учасники бойових дій; копінг-стратегії; соціально-психологічна адаптація; посттравматичний стресовий розлад; психологічна підтримка