Семінарські заняття з історії Нового часу (ХVI - ХVIII cт.): навчально-методичний посібник - Безаров, Олександр Троянович (Чернівецький національний. університет імені Юрія Федьковича,, 2020)
Нова історія – це частина всесвітньої історії, пов’язана із сучасністю. Головне призначення вивчення Нової історії полягає у пізнанні студентами історичного досвіду людства, у формуванні на цьому ґрунті їх історичної та політичної культури, без якої неможлива їх активна участь у виконанні завдань гуманістичного та демократичного розвитку сучасного суспільства. Саме тому Нова історія є одним із провідних навчальних курсів професійної підготовки бакалаврів історичних факультетів і важливим предметом сучасної гуманітарної освіти. Мета запропонованого посібника – надати допомогу бакалаврам-історикам упродовж самостійного вивчення питань семінарських занять з історії країн Європи та Північної Америки у Новий час (ХVI–ХVIII ст.). Тематика семінарських занять визначена навчальною програмою (силабусом) і відображає матеріали лекційного курсу з Нової історії (перший період). Вони стосуються актуальних проблем, які й донині викликають жваву наукову і суспільну полеміку. Події та явища, які розглядаються на семінарських заняттях, у певний спосіб зумовили основні напрямки й особливості розвитку людства в сучасний період його історії. Навчальний курс з історії країн Європи та Північної Америки у Новий час (ХVI–ХVIII ст.) є першою частиною відповідної нормативної дисципліни у процесі підготовки бакалаврів з всесвітньої історії та археології. Він має залікову форму контролю кінцевого рівня знань і складається з двох навчальних (змістових) модулів: Країни Західної Європи в добу Реформації і Доба Просвітництва та революцій.
Навчально-методичний посібник охоплює першу частину нормативного курсу «Історія країн Європи та Північної Америки у Новий час». Видання містить вказівки для самостійної підготовки студентів до семінарських занять, стислий конспект тем, контрольні запитання, завдання для самостійної роботи, список літератури до кожної теми семінару. Більша частина матеріалів уперше публікується українською мовою. Для бакалаврів історичних спеціальностей, а також усіх, хто цікавиться історією Нового часу.
Keywords: Історія Нового часу, Великі географічні відкриття, Реформація, Тридцятирічна війна, абсолютизм, Просвітництво, освічений абсолютизм