Цифрові інструменти управління людськими ресурсами на підприємстві в сучасних умовах - Штефюк, Євген Петрович (Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, 2023)
У роботі досліджується генезис концептуальних підходів до управління людськими ресурсами в залежності від різних технологічних укладів. Визначаються цифрові детермінанти формування компетенцій персоналу та розробці стратегічної моделі управління людськими ресурсами. Проведено дослідження рівня цифровізації та тенденцій управління персоналом в туристичних підприємствах. В рамках розділу проводиться аналіз цифрового впровадження HR-процесів та компетенцій персоналу в туризмі, розглядаються цифрові інструменти для пошуку та відбору персоналу. Пропонуються напрями впровадження інноваційних цифрових технологій в управління людськими ресурсами підприємств. Зосереджується увага на зарубіжному досвіді впровадження E-HRM та використанні нейромережевого моделювання для оцінювання цифрових компетенцій працівників.
Digital tools for human resource management at the enterprise in modern conditions
The work examines the genesis of conceptual approaches to human resource management depending on various technological systems. The digital determinants of the formation of personnel competencies and the development of a strategic model of human resources management are determined. A study of the level of digitization and trends in personnel management in tourism enterprises was conducted. The section analyzes the digital implementation of HR processes in tourism, examines the economic aspects of using HRM. Directions for the implementation of innovative digital technologies in the management of human resources of enterprises are proposed. The author focuses on the foreign experience of implementing E-HRM and the use of neural network modeling to assess the digital competencies of employees.
Keywords: цифровізація HR-процесів; компетенції персоналу; HRM системи; цифрові інструменти; E-HRM; digitization of HR processes; HR competencies; HRM systems; digital tools; E-HRM