РОЗВИТОК ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНОГО КОМПЛЕКСУ В УМОВАХ СТАЛОГО ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМІКИ. - Bryk, Stepan (Електронний журнал "Економіка і суспільство, 2021)
У науковій статті досліджено особливості розвитку туристично-рекреаційного комплексу в умовах сталого зростання економіки України. Встановлено, що туристично-рекреаційний комплекс – це один із ключових видів економічної діяльності в Україні, без якої не можливий сталий розвиток національної економіки. Пандемічні обмеження, спричинені COVID-19, негативно позначились на показниках розвитку туристично-рекреаційного комплексу України. Так, у 2020 році у порівнянні із попередніми роками, а особливо із 2019 роком, суттєво скоротились надходження від подорожей та туризму в національну економіку, і, як наслідок, знизилася частка надходжень від подорожей та туризму у ВВП України. Пандемічні обмеження негативно позначились на залученні капітальних інвестицій у розвиток туристичної діяльності в Україні, а також на стані діяльності колективних засобів розміщування. Тому, з метою зниження наслідків пандемічних обмежень на розвиток туристично-рекреаційного комплексу доцільно впроваджувати заходи мінімізації впливу пандемічних ризиків через спеціально розроблені програми підтримки видів економічної, зокрема туристично-рекреаційної діяльності, як на рівні держави, так і на рівні регіонів чи мікрорівні.
Keywords: туристично-рекреаційний комплекс, стале зростання, туризм, рекреаційний потенціал, національна економіка