ОЦІНКА ВИДОВОЇ СТРУКТУРИ УГРУПОВАНЬ МОЛОДІ РИБ У ДНІСТРОВСЬКОМУ ВОДОСХОВИЩІ - Frunza, Olga; Khudyi, Oleksii; Khudyi, Oleksandr (Biological systems, 2022)
Вивчення якісних та кількісних складових структури угруповань молоді риб, а також її розподілу у водоймі є важливою компонентою комплексних іхтіологічних досліджень біології та екології риб в конкретних гідроекосистемах, особливо умовах антропогенного впливу. Такі дослідження мають важливе значення для розробки заходів із збереження біорізноманіття водних екосистем, дозволяють оцінити актуальний видовий склад риб та ефективність нересту окремих видів у поточному році, розробляти біологічні обґрунтування заходів з біологічної меліорації та прогнозувати майбутні улови. У статті проаналізовано результати іхтіологічних досліджень, проведених у різних ділянках Дністровського водосховища протягом 2016-2020 років. Показано, що умови природного відтворення аборигенної іхтіофауни у Дністровському водосховищі є нестабільними. Протягом досліджуваного періоду у Дністровському водосховищі зареєстровано молодь 24 видів риб, при цьому 3 види присутні в уловах щороку. У несприятливі за гідрологічною ситуацією роки на водосховищі відмічено домінування угруповань молоді малоцінних видів риб (верховодка), при цьому, чисельність цьоголіток цінних раритетних та промислових видів залишається на дуже низькому рівні. Проблема підвищення рибопродуктивності Дністровського водосховища не може бути вирішена без цілеспрямованого формування складу іхтіофауни шляхом вселення у водосховище рибопосадкового матеріалу аборигенних риб, отриманого в результаті штучного відтворення.
Keywords: іхтіофауна; цьоголітки; Дністровське водосховище; раритетні види; багаторічна динаміка