Вплив внутрішньої мотивації на емоційне вигорання лідерів студентських самоврядувань та організацій - Головатий, Михайло Іванович (My University, 2023)
Великим значення для нашої країни є молодь, і саме в студентських самоврядуваннях і організаціях відкривається потенціал який в майбутньому може змінювати країну. Студентські самоврядування та організації є важливим елементом в університетському середовищі, де лідери навчаються та розвиваються. Розуміння впливу мотивації на їхню діяльність може сприяти ефективнішому управлінню та покращенню роботи студентських організацій. Емоційне вигорання є дуже серйозним чинником, який впливає на роботу та активність людей. Так як робота в студентських організаціях та органах самоврядування здійснюється в більшій мірі на благодійних засадах, дуже великий вплив відіграє внутрішня мотиваціях. Саме вона мотивує і не дає вигоранню прогресувати. Явище лідерства та емоційного вигорання досліджували як вітчизняні вчені: М. Вольський, Г. Цехановецький, М. Туган-Барановський, В. Подмарков, А. Здравомислов інш., так і зарубіжні – А. Маслоу, Д. Мак-Клелланда, Ф. Герцберг, В. Врум, Е. Лоулер, Д. МакГрегор та інші. Оскільки емоційне вигорання є актуальною проблематикою лідерів у будь якому контексті, а розуміння того, як внутрішня мотивація може впливати на цей процес, може служити основою для розробки стратегій попередження та підтримку студентів. Актуальність нашого дослідження визначена необхідністю запобігання розвитку емоційного вигорання в цих середовищах, допомогти у кращому розмінні як саме формуються деякі лідерські якості, зрозуміти які фактори впливають на психологічне благополуччя лідерів. Дослідження також може вплинути на формування кар’єрної ідентичності та розвитку кадрового потенціалу, адже розуміння впливу мотивації може стати основою для розвитку програм та ініціатив, спрямованих на покращення мотивації та підтримку лідерів студентських груп. Саме процес організації роботи, формуванню стратегій для збереження емоційного здоров’я та підвищення ефективності лідерів у студентському середовищі наштовхнув нас на вивчення даної теми «Вплив внутрішньої мотивації на емоційне вигорання лідерів студентських самоврядувань та організацій». Об’єкт дослідження: внутрішня мотивація як чинник запобігання емоційного вигорання Предмет дослідження: особливості взаємозв’язку внутрішньої мотивації та емоційного вигорання лідерів студентських самоврядувань та організацій. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та емпірично дослідити внутрішню мотивація, як чинник запобігання емоційного вигорання лідерів студентських самоврядувань та організацій. Гіпотези дослідження: 1 Існує взаємозв’язок між внутрішньою мотивацією та емоційним вигоранням; 2 Чим вище рівень внутрішньої мотивації лідерів студентських самоврядувань та організацій до громадської діяльності, тим менший ризик виникнення емоційного вигорання; 3 Існують відмінності у прояві внутрішньої мотивації та рівня емоційного вигорання серед лідерів студентських самоврядувань та організацій.
Keywords: емоційне вигорання; мотивація; внутрішня мотивація; студентські організації; студентське самоврядування; лідерство