Сенс життя як орієнтир на життєвому шляху людини - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина (Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, 2017)
У статті представлена спроба аналізу розуміння поняття життєвого шляху особистості та місця у його структурі сенсу життя різними вченими, починаючи з Ш. Бюлер, як зарубіжними, так і вітчизняними. Зроблено висновок про інтегруючу роль сенсу життя як найважливішої цінності людини у формуванні цілісності життєвого шляху особистості – можливого варіанту реалізації людиною сенсу власного життя завдяки здійсненню постійних смисложиттєвих і ситуаційних виборів і прийняття відповідальності за них і те, якою людина стане. Саме наявність сенсу надає людині відчуття переживання екзистенційності буття.
Keywords: життєвий шлях, сенс життя, життєва мета, життєвий проект, сценарій життя, цінності, екзистенційний вибір