Психологічні особливості взаємозв’язку емоційного інтелекту та психологічного захисту особистості - Палагнюк, Марія ВІкторівна (My University, 2025)
Робота присвячена проведенню емпіричного дослідження для визначення, як пов'язаний емоційний інтелект з копінг-стратегіями та захисними механізмами, які використовує особистість для власного психологічного захисту. Вибіркою стали студенти майбутні психологи молодших курсів ЧНУ ім. Ю. Федьковича (п 32). У дослідженні були використані методики «Емоційний інтелект» Н. Холла, «Копінг-стратегії». Р. Лазаруса, С. Фолкман, «Індекс життєвого стилю» (LSI) Р. Плутчика, Х.Келлермана, Х.Конте. Виявлено, що чим вище розвинений емоційний інтелект особистості, тим менше вона схильна застосовувати регресію як захисний механізм та вдаватися до копінгу «втеча-уникання»; проте вона значно частіше використовує копінг-стратегію конфронтації, намагаючись швидко подолати проблемну ситуацію
Keywords: емоційний інтелект; копінг-стратегії; захисні механізми; емпатія; проблемна ситуація