Основи функціонування малого аграрного підприємництва в умовах євроінтеграції. - Humeniuk, Mariana; Nemish, Dmytro (My University, 2022)
Встановлено, що протягом останніх років Україна активно розвиває свою діяльність у напрямі поглиблення економічного співробітництва з Європейським Союзом (ЄС) в аграрній галузі. Результати дослідження спільної агарної політики країн ЄС підтверджують, що вона спрямована на суттєву підтримку аграріїв. Основою формування агарного виробництва у європейських країнах визнаються при цьому фермерські господарства сімейного типу. Розглянуто вплив поглиблення євроінтеграційних процесів на функціонування суб’єктів малого аграрного підприємництва, визначено основні переваги, які вони можуть отримати. Проведено SWOT-аналіз розвитку малого аграрного підприємництва в умовах євроінтеграції. Виділено сильні та слабкі сторони, можливості та загрози, а також відображено орієнтири розвитку, які повинні бути враховані при розробці стратегії поведінки малого аграрного підприємництва в умовах активізації євроінтеграційних процесів. Дослідження основних векторів аграрної політики ЄС й можливостей її застосування в Україні показало, що урахування особливостей розвитку малого аграрного підприємництва в процесі її імплементації, сприятиме розв’язанню комплексу теоретичних і практичних проблем регулювання вітчизняного аграрного сектору.
FUNDAMENTALS OF FUNCTIONING OF A SMALL AGRICULTURAL ENTERPRISE IN THE CONDITIONS OF EUROPEAN INTEGRATION
Keywords: мале аграрне підприємництво, фермерські господарства, євроінтеграція