Теоретичне дослідження еволюції основних кількісних характеристик ігор олімпіад та зимових олімпійських ігор. - Балацька Л.В.; Клюс О.А (Інноваційна педагогіка., 2020)
Сучасні Олімпійські ігри виглядають більш пристосованими до сучасних умов розвитку суспільства, орієнтовані на високі спортивні досягнення, де рекорди, перемоги розглядаються як основна цінність олімпійського руху. У статті дається характеристика основним кількісним показникам Ігор Олімпіад та Зимових Олімпійських ігор, до яких ми віднесли: кількість ігор, що відбулися; кількість національних Олімпійських комітетів (НОК) країн, які взяли участь в іграх; загальну кількість спортсменів-олімпійців; кількість чоловіків і жінок, які взяли участь в іграх; кількість розіграних комплектів нагород; кількість країн, які завоювали олімпійські медалі різного ґатунку. Еволюція основних кількісних характеристик відбувається протягом усіх років проведення сучасних Ігор Олімпіад та Зимових Олімпійських ігор. Натепер міжнародний олімпійський рух об’єднує 205 країн світу. Саме таку кількість команд було представлено на Іграх XXXІ Олімпіади 2016 року в Ріо-де-Жанейро. За 112 років проведення Ігор Олімпіад кількість НОК збільшилася майже в 15 разів. Щодо кількості спортсменів, які виступали на Іграх Олімпіад, також спостерігається тенденція зростання. Так, у 2016 році в Ріоде-Жанейро спортсменів було в 45 разів більше, ніж на Іграх I Олімпіади в 1896 році. Помітне зростання жінок-учасниць Ігор Олімпіад протягом усього періоду. Якщо в Атланті в 1996 році на XXVI Іграх жінки становили 34% від усіх учасників, то в 2016 році їх стало 42,5%. Позитивна динаміка зафіксована і в кількості комплектів медалей, що розігрувалися. Якщо на Іграх I Олімпіади атлети змагалися в 47 видах програми, то в 2016 році в Ріо-де-Жанейро кількість комплектів нагород зросла до 306, тобто збільшилася в 15,5 раза. З кожними черговими іграми зростає кількість НОК, чиї спортсмени завойовують медалі різного ґатунку. Якщо на Іграх I Олімпіади в 1896 році таких країн було всього 114, то в 2016 році їх виявилося 205. Це більше, ніж в 6 разів. Позитивна динаміка очевидна.
Keywords: Олімпійські ігри, програма, МОК, спортсмени, характеристики, НОК