Єврорегіон «Верхній Прут»: інтеграційні процеси та невикористані можливості - Kyfiak, Vasyl; Кифяк, Олександр (Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ, 2019)
У статті проаналізовано організаційно-правові підходи до створення і функціонування єврорегіонів, охарактеризовано законодавство України щодо транскордонного співробітництва та встановлено спільні характерні ознаки для єврорегіонів. Визначено головні напрями та пріоритетні сфери економічної і соціальної взаємопов’язаної діяльності єврорегіону «Верхній Прут». На прикладі зовнішньої торгівлі товарами між Чернівецькою областю (Україна) і регіонами Румунії та Молдови підтверджено високі темпи зростання експорту й імпорту товарів та активізацію інтеграційних процесів. На основі аналізу процесів економічної інтеграції прикордонних регіонів, що є членами єврорегіону «Верхній Прут», та наявного ресурсного забезпечення, історичної спадщини, культурних та етнічних зв’язків між прикордонними територіями встановлено основні проблеми інтеграційних процесів та визначено невикористані можливості.
Keywords: Єврорегіон, інтеграційні процеси, напрями, транскордонне співробітництво, прикордонні території, проблеми, можливості.